Koca & Ersöz Hukuk Bürosu / Anwaltskanzlei

Yabancıların Türkiye’de Gayrimenkul Edinmesi

Yabancıların Türkiye’de Gayrimenkul Edinmesi

Yabancı uyruklu gerçek kişiler, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, Türkiye’de işyeri veya konut olarak kullanmak için gayrimenkul satın alabilirler. Bunun yasal temelinde 2644 sayılı Tapu Kanununun 35.maddesi yer alır.

Yasaya göre, bir yabancı kişinin Türkiye’de gayrimenkul edinebilmesi için ilk şart, karşılıklılık şartıdır. Karşılıklılığın tespitinde hukuki ve fiili durum esas alınır. Yabancı kişinin ülkesine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, gayrimenkul alırken hangi haklara sahip ve hangi sınırlamalara tabiyse; yabancı kişi de Türkiye’de gayrimenkul edinirken aynı haklara sahip ve aynı sınırlamalara tabi olur.

Yabancı gerçek kişilerin Türkiye genelinde edinebileceği taşınmazlar ile sınırlı ayni hakların miktarı en fazla 2,5 hektardır. Bu kişiler, merkez ilçe ve ilçeler bazında, uygulama imar planı sınırları dahilinde kalan toplam alanların yüzölçümünün yüzde onuna kadar kısmında taşınmaz ile sınırlı ayni hak edinebilirler.

BAŞVURU ve İZLENEN YÖNTEM

Gayrimenkul almak için, o gayrimenkulün bulunduğu ilçenin Tapu Müdürlüğü’ne başvurmak gerekmektedir. Tapu Müdürlüklerine işlem yaptırmak isteyenler bizzat veya vekilleri (temsilcileri), varsa kanuni temsilcisi (vekil, vasi, kayyım) aracılığıyla hangi işlemi yapmak istediklerini Tapu Müdürüne bildirirler. Ayrıca o işlem için gerekli belgeleri de ibraz ederler. Bizzat başvuranların Türkçe bilmemeleri halinde yanlarında bir yeminli tercüman bulundurmaları gerekir.

GEREKLİ BELGELER

Gayrimenkul edinmek için yabancılardan istenen belgeler ile Türk vatandaşlarından istenen belgeler aynıdır:

  1. Gayrimenkulün tapu senedi, yoksa gayrimenkulün ada ve parsel numara bilgileri veya malikin sözlü beyanı.
  2. Yabancı kişinin kimlik belgesi veya pasaportu ile iki adet vesikalık fotoğraf (4,5 x 6 cm)
  3. Gayrimenkul edinmek isteyen yabancı kişinin vekili ile işlem yapılıyorsa, temsile ilişkin vekâletname, temsilcinin fotoğraflı kimlik belgesi, 4,5 x 6 cm boyutlarında fotoğraf.

Yabancı ülkelerde düzenlenen vekâletnameler üzerine “Apostille” şerhi alınmalı ya da Türk Konsolosluğunda tasdik yaptırılmalıdır. Ayrıca vekâletnamenin Türkçe yeminli tercümesinin de ibraz edilmesi gerekir.

Gayrimenkul alırken, o gayrimenkulün bağlı olduğu belediye tarafından belirlenen emlak beyan değerinden az olmamak üzere, satış için beyan edilen değer üzerinden, satıcı ve alıcı için ayrı ayrı belirlenen oranlarda tapu harcı ve döner sermaye ücreti banka aracılığıyla tahsil edilir.

Yabancıların döviz bozdurmak suretiyle veya bozdurmadan aldıkları taşınmaz malların gelirleri ve satış bedellerinin bankalar ve özel finans kurumları ile transfer ettirilmesi serbesttir.

Hukuk danışmanlığı hizmetlerimizi sabit bir ücret veya saatlik ücret üzerinden sunmaktayız. Farklı danışmanlık modelleri sunuyoruz! Konu hakkında bize e-posta yoluyla veya aşağıdaki formu doldurarak bilgi verebilir, maliyet tahmini isteyebilirsiniz. Ayrıca +90 212 660 49 00 (İstanbul) veya +49 30 677 901 90 (Berlin) numaralarımızdan birini arayabilir ya da +90 543 449 49 00 WhatsApp hattımızdan mesaj göndererek danışmanlık randevusu alabilirsiniz.

, ,

637

Sorularınız İçin Tıklayın