Koca & Ersöz Hukuk Bürosu / Anwaltskanzlei

TÜRK HUKUKUNDA ANLAŞMALI BOŞANMA

TÜRK HUKUKUNDA ANLAŞMALI BOŞANMA

Türk Hukukunda, evli çiftlerin boşanabilmesi için belli şartların oluşması gerekmektedir. Bunlardan en başta geleni ve en çok başvurulanı “Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması”dır. Bu şartın içerisinde de önemli bir yeri olan anlaşmalı boşanma prosedürü bulunmaktadır. Ancak bu halde de sırf anlaşmış olma, kendiliğinden boşanma sonucunu sağlamamakta, yine de her iki eşin anlaşarak boşanabilmesi için birtakım şartlar gerekmektedir.

Türk Medeni Kanunu’nun 166/3 maddesinde yer alan bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Evlilik en az bir yıl sürmüş olmalıdır. Aksi halde eşlerin anlaşmalı boşanma isteği kabul görmeyecektir. Bu şartın konmasındaki amaç, eşlerin henüz birbirlerine tanımadan boşanmalarının engellenmek istenmesidir.
  2. Boşanmak için eşler, ya birlikte mahkemeye başvurmuş olmalı yahut da bir eşin açtığı davayı diğer eş kabul etmelidir. Bu durumda eşler arasında boşanma hususunda bir çekişme olmadığı ve görüş birliği olduğu Mahkemece anlaşılacaktır.
  3. Hakim, tarafların boşanma hususundaki gerçek iradelerini anlayabilmek için eşleri dinleyecektir. Taraflar, bir avukat aracılığıyla temsil edilseler bile, hakim huzuruna çıkıp dinlenmek zorundadırlar.
  4. Eşlerin yapmış olduğu “Anlaşmalı Boşanma Protokolü” hakim tarafından uygun bulunmalıdır. Eşlerin, evliliğin mali sonuçları ve varsa çocukların durumuna ilişkin olarak bir protokol hazırlamaları gerekmektedir. Hâkim, yapılan bu düzenlemeyi uygun gördüğü takdirde, eşlerin bu şartlar ile boşanmasına karar verecektir. Aksi halde gerekli değişiklikleri yapabilecek veya eşlerin uygun şekilde düzenlemesine izin verecektir.

Anlaşmalı boşanmanın yukarıda saydığımız koşulları oluştuğu takdirde, hakim bununla bağlı olacak ve mutlaka boşanma kararı verecektir. Bundan sonra taraflar arasında herhangi bir alacak ve hak kalmayacaktır ve daha sonra buna dayanarak bir hak veya alacak da talep edilemeyecektir.

Boşanma sürecinin uzamaması ve sorunsuz bir şekilde çözüme kavuşabilmesi için, eşlerin tüm bu şartları taşıyacak şekilde mahkemeye başvurmaları tavsiye edilmektedir.

FORMU DOLDURARAK BAĞLAYICI OLMADAN TEKLİF ALABİLİRSİNİZ

[genel_form]

Hukuk danışmanlığı hizmetlerimizi sabit bir ücret veya saatlik ücret üzerinden sunmaktayız. Farklı danışmanlık modelleri sunuyoruz! Konu hakkında bize e-posta yoluyla veya aşağıdaki formu doldurarak bilgi verebilir, maliyet tahmini isteyebilirsiniz. Ayrıca +90 212 660 49 00 (İstanbul) veya +49 30 677 901 90 (Berlin) numaralarımızdan birini arayabilir ya da +90 543 449 49 00 WhatsApp hattımızdan mesaj göndererek danışmanlık randevusu alabilirsiniz.

, , ,

513

Sorularınız İçin Tıklayın