Yurtdışında (Örneğin Almanya, Avusturya, Hollanda, İsviçre, İngiltere) aldığınız boşanma kararlarının Türkiye’de geçerli olması için bu kararların nüfusa işlenmesi gerekmektedir.
ESKİ EŞ ZORLUK ÇIKARTIYORSA ve TÜRK VATANDAŞI İSE.
Eski eşiniz Türkiye’de boşanmanın tanınması için size zorluk çıkartıyorsa veya bu işlemler için konsoloslukta imza atmıyorsa, bu durumda tek taraflı olarak Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açılmak zorundadır.
ESKİ EŞİNİZİN ADRESİNİ BİLMİYORSANIZ.
Eski eşinizin güncel adresini bilmiyorsanız, davanızı açmadan önce adresinin tespit edilmesi gerekiyor. Eski eşinize tebligat yapılmadan boşanmanın Türkiye’de tanınması mümkün değil. Özellikle Almanya genelinde adres araştırması yaparak eski eşinizin adresini tespit ediyor ve davanızı buna göre açıyoruz.
25.03.2020 BOŞANMANIN TANINMASI YENİ DÜZENLEME.
25.03.2020 tarihinde Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Yurtdışında mahkemede boşanmış veya idari kararla boşanmış kişiler, eski eşi Türk Vatandaşı değilse, Konsolosluk veya Türkiye’de yetkili Nüfus Müdürlükleri’ne başvurması durumunda yurtdışındaki boşanmasını nüfusa tek başlarına işletebilmektedirler.
Kişinin tek başına boşanmasını nüfusa işletebilmesi için aşağıdaki şartların tamamının gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
- Başvuran kişinin Türk Vatandaşı olması gerekmektedir.
- Boşanılan eşin Türk Vatandaşı olmaması gerekmektedir (eğer boşandığınız eşiniz Türk Vatandaşı ise ve konsolosluğa veya Nüfus müdürlüğüne gelmez ise dava açmak zorundasınız).
- Yurtdışında alınan boşanma kararının kesinleşmiş olması.
- Boşanma kararı ve kesinleşme şerhine Apostille alınması gerekmektedir.
- Boşanma kararı, Kesinleşme Şerhi ve Apostille evraklarının tamamının Noter veya konsolosluk tasdikli olarak yeminli Türkçe tercümelerinin yapılmış olması gerekmektedir.
- Başvurunun şahsen veya avukatınız aracılığı ile yapılması gerekmektedir.
- Nüfus Müdürlüğü yukarıda yazılı evraklara ek olarak; boşandığınız eşinizin Pasaport kopyası veya nüfus cüzdanı yeminli tercümesini sizden istemektedir. Aksi durumda boşanma işlemini nüfusa işlememektedir. Bu durumda dava açmanız gerekmektedir.
Eğer konsolosluk ve nüfus dairesinde işlemlerinizi halledemiyorsanız veya konsolosluk işlemlerinde bizi görevlendirmek- Tanıma ve tenfiz davası için bilgi ve ücret teklifi almak istiyorsanız,
+ 90 212 660 49 00 arayabilir veya + 90 543 449 49 00 whatsapp hattından bize sorularınızı yazabilirsiniz.
Bize info@kocaersoz.com adresine e-mail gönderebilirsiniz.
Aşağıdaki formu doldurarak bizden avukatlık hizmetleri hakkında bilgi ve teklif alabilirsiniz.
* Lütfen sorularınızı ek bilgiler kısmına yazınız.
** Söz konusu formdaki hiç bir bilgi saklanmamaktadır. Bu bilgiler sadece size fiyat teklifi yapabilmemiz amaçlıdır. Yoğunluk durumuna göre cevap verme süresi uzayabilmektedir.
Türkiye Tanıma Tenfiz Formu
ESKİ EŞ TÜRKİYE’DE BOŞANMAK İSEMEZ İSE ve TÜRK VANDAŞI İSE
Eski eşiniz Türk Vatandaşı ise, yeni kanun sadece tarafların birlikte hareket etmesi, konsolosluğa veya nüfus dairesine birlikte gitmesi durumunda geçerli. Eğer eski eş yurtdışı boşanmanın tanınmasına razı değilse veya zorluk çıkartıyorsa konsolosluk veya nüfus dairesi işlem yapmayacaktır. Yurtdışında alınan boşanma kararının tanınması için eskiden olduğu gibi tanıma tenfiz davası açılmak zorunda. Bu durumda yukarıdaki formu doldurarak bizden bilgi alabilirsiniz.
TÜRKİYE’DE BOŞANMA DAVASI
Türk vatandaşıysanız ya da eşiniz Türk vatandaşı ise ve Türkiye’de evlendiyseniz Türk mahkemelerinde de boşanma davası açabilirsiniz. Türkiye’de boşanma davasını anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma olarak açabilirsiniz.
Türkiye’de anlaşmalı boşanma davasında eşler, bir avukat eşliğinde karşılıklı bir protokol hazırlarlar. Anlaşmalı boşanmak isteyen eşlerin en az bir senedir evli olması gerekir. Hazırlanacak protokolde eşler, boşanma şartları, nafaka ve tazminat hatta evlilik mallarının paylaşılması hususunda anlaşırlar. Anlaşmalı boşanma davası bir protokol ile birlikte açıldığında, eşler duruşma gününde mahkemeye gelerek boşanmak istediklerini hakime bizzat beyan ederler. Hakim de boşanma konusunda karar verir.
Çekişmeli boşanma davasında eşler, boşanma, nafaka, tazminat ve velayet hususlarında anlaşamamışlardır. Bu hususta mahkemece gerekli araştırma yapılarak boşanma ve diğer konularda karar verilir. Çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davalarına göre uzun sürmektedir. Tam bir süre vermek mümkün değildir. Taraflar arasındaki sorunlar, boşanma nedenleri, tanıkların dinlenmesi, delillerin toplanması gibi durumlara bağlı olarak dava süreleri uzamaktadır.
26 Yorumlar
Orhan
17. Aralık 2022
Merhabalar,
eşim resmî ve dini nikahımız olduğu halde imam nikahı ile evlilik yapmış. Bu Türk ceza kanununda aldatmadan dolayı suç teşkil edermi?
Ederse ne yapmam gerekiyor?
Biz 1994 de Türkiye’de evlendik ve 2000 senesinde Alman vatandaşlığına geçtik. Bu Türkiye’de boşanmak için herhangi bir sorun yaratabilirmi?
Teşekkür ederim saygılar sunarım
Neşe Lowkis
20. Ekim 2022
Almanya’da boşanma kararim verildi fakat ben Türkiye de hala evli gözüküyorum apostil şerhi olmadığı için nüfus işlem yapmiyor ben apostil şerhi belgesini nasıl alabilirim?
Serpil
18. Ekim 2022
Tebligat dan haber yok 7 ay oldu hakim durusmayi erteledi ne olucak nasil olucak bilmiyorum
Su
6. Ocak 2021
Merhaba 14.01.2020 tarihinde almanyada boşandım eski eşim alman vatandaş ı Türkiye de tanıma tenfiz davası açtım mayıs haziran gibi Ağustos ayında evraklar karşı tarafa ulaşmış ama karşı taraf imzalayıp yollamadı bu durumda karşı taraf imzalayıp yollayana kadar davam bitmezmi? Yada karşı tarafa ulaştığı için imzalamasa bile davam sonuçlanırmı çok sinir bozucu bir durum yardımcı olursanız çok sevinirim
Ayse k.
10. Aralık 2020
Merhaba ben ayse…ben almanvatandasiyim ve bosandigim esimde almanvatandasi..15sene önce bosandik…ama türkiyede halen evli görüküyoruz.türkiyede bosanmam icin ne yapmam gerekiyor..
feriha
14. Kasım 2020
2016 yılında hollandada bosandım ben turk vatandasıyım cocugumu alarak geri dondum kocam hollanda vatandası sımdı tanıma tenfız acma ıstıyor ben cocugumu alır mı dıye korkuyorum cocugun velayetını etkılermı tr de bosanmam lutfen yardımcı olun kıım 10 yasında velayet davası acmam gerekırmı tenfızden sonra surec nedır cok tesekkur ederım
Guven Ozer
12. Kasım 2020
Merhaba ben Bosanma yapicam kozuluslukta odecegim birsey varmi
Emre Yilmaz
11. Kasım 2020
Merhabalar, kisa bir sorum olacak.
Ben Polonya asilli esim ile Ingiltere’de evlendim ve Turkiye’de bosandigimizda bu bosanma Ingiltere’de kabul gorecek midir?
Tesekkurler, iyi calismalar.
Emre Yilmaz
Ersin B.
4. Kasım 2020
Merhaba benim bi sorum olacak.
Ben 10.06.2015 tarihinde Türk asilli Alman vatandasi ile evlilik yaptim. Esim benden önce, 09.11.2001 tarihinde bir Alman vatandasi ile evlilik yapmis ve bu evlilik 29.03.2012 tarihinde bosanma ile sonuclanmistir. Ancak, esimin ilk evliligi devam ettigi sürec icersinde 30.01.2012 tarihinde müsterek bir cocugumuz dünyaya geldi. Alman mahkemesinde görülen davada esimin evli oldugu Beyfendi, Esim ile müsterek cocugumuzun babasi olmadigi yönünde karar cikmistir. Bunun üzerine Amanyadaki ilgili kurumda babaligi tanima islemi yaparak cocuguma soyadimi verdim. Cocugumu Türkiyedeki kütügüme nasil tescil edebilirim ne yapmam gerekiyor ?
Tanima Tenfiz Davasindan Bahs ediliyor.
Bunun icin Taraflarin Türkiyede Dava acmasimi gerekiyor ?
Avukat Melis Ersöz Koca
12. Kasım 2020
Merhaba Sayın Ersin,
soybağına ilişkin kararı Türkiye’de tanıtmanız gerekmektedir.
İlhan Apaydın
1. Kasım 2020
Sayın ; Kocaersöz
Belçikada ikamet ediyoruz 2011 Yılında Belçikada boşandık defalarca türkiyede boşanabilmek için haber göndermiş olmama rağmen Konsoloslukta hala boşanamadık. Müracatımız yok türkiyede evli görünüyoruz konsolosluğa davet ettim randevu al tamam boşanalım demesine rağmen irtibatımız olmadığı ve kendiside çalıştığı için gelemiyor, gelmiyor . Tanıma temyiz Davası’mıYoksa Çekişmeli boşanma davasımı açmam gerekiyor. Kimlik kartı yada pasaport unu vermez fotokopisini bile vermez iletişime geçemiyoruz Kendisiyle kendisi sorumsuz biri ev kirasını ödemediği için sosyal evden atılmış sığınma evinde kalıyor mahkeme açsam bile mahkemeye bile cevap vereceğini sanmıyorum türkiyede dava açsam Dava en fazla ne kadar sürer .
Cevap yazarsanız sevinirim
Teşekkürler
Avukat Melis Ersöz Koca
12. Kasım 2020
Sayın Apaydın,
eğer evlilik Türkiye’de gerçekleştiyse, boşanmanın tanınması için gerekli evraklara ulasma imkani olabilmektedir. Ayrıntılı bilgi için ofisimizle irtibata geçebilirsiniz.
Ege yörük
31. Ekim 2020
Boşanilan. Éş türk vatandaşı değilse diye vermiş olduğunuz bilgi paragrafı fransa ülkesi içinde geçerli olan bi kanunmu?? Noter huzurunda bosanma yapıldı anlaşmalı bi boşanma..tenfiz işlemi turkiyede yapilabilirmi
Yani vekalet olmadan kimlik kopyası olması yeterlimi diğer evrakların yanında nufus müdürlüğüne kendimiz teslim edebiliyor muyuz bunu ilakı avukat ile mi yapmak lazım ve bu nüfustan tanımlama ve tenfiz işlemi ne kadar r süre sonra bitiyor kutukten ne zaman dusuyor ve boşanmış oluyoruz
Yasar
23. Ağustos 2020
Merhaba ben isvicrede 1997 yılında boşandım eşim türkiyede boşanmaya yanaşmıyor boşanmam için ne yapmam gerekiyor
Serhat Koca
2. Ekim 2020
Yaşar Bey merhaba,
Bu durumda, eski eşiniz Türk Vatandaşı ise dava açmak durumundasınız.
Eğer eski eşiniz Türk Vatandaşı değilse ve elinizde eski eşinizin kimliği veya pasaportu kopyası varsa, diğer gerekli belgelerle konsolosluğa başvurabilirsiniz.
Saygılarımla
Fikriye Yılmaz
23. Ağustos 2020
Merhaba,
Ben 20 sene önce Hollanda’da boşandım.Karşı taraf boşanmak için ayrıca Türkiye’de dava açmış ama sonra da kapatmış nasılsa Hollanda’da boşandım diye.Konsolosluk o kapanmış boşanma davasından dolayı benim tercüme yaptırdığım boşanma evraklarını kabul etmedi almadı.Kronik koa hastasıyım,Türkiye’ye seyahat edemiyorum,ne yapmalıyım?
Teşekkür ederim.
Fikriye Yılmaz
Serhat Koca
2. Ekim 2020
Fikriye Hanım merhaba,
Boşanma işleminin nüfusa kayıt işlemleri için yukarıda bahsettiğimiz şartların yanı sıra, Türkiye’de bu konuda açılmış bir davanın bulunmaması gerekmektedir. Eğer nüfus, kayıtlarınızda açılmış bir dava görüyorsa yukarıda saydığım şartları sağlasanız dahi konsolosluk yurtdışı boşanmanın nüfusa kayıt işlemini yapamaz.
Bu durumda açılmış davayı takip veya yeni bir dava açmak durumundasınız.
Saygılarımla
Nevra
10. Ağustos 2020
Merhabalar,
Turkiyede ve ingilterede acilmis iki ayri bosanma davasi var.
Eger ingilteredeki dava biterse Turkiyede temyiz davasi acabilir miyim?
Turkiyedeki bosanma davasini nasil sonlandiracagim?
Tesekkurler,
Nevra
Serhat Koca
2. Ekim 2020
Sayın Nevra Merhaba,
Ingiltere’deki boşanma davası Türkiye’deki boşanma davasından daha önce biterse, bu durumda Türkiye’deki mahkemeye Ingiltere’de kesinleşmiş mahkeme kararını sunup davanızı tanıma davasına dönüştürebilirsiniz. Türkiye’deki mahkemenin artık boşanma konusunda karar vermemesi gerekir. Ingiltere’de karara bağlanmamış tazminat vs konularda Türkiye’de yargılama devam edebilir.
Saygılarımla
Ahu
5. Mayıs 2020
Mrb.. Ben ilk almanyada bosandim 7 yil evli kaldim malulen emeklilik hakkim oldugu soylendi ne zaman malulen emekli olabilirim yada baska bir cozumu varmi biryerlere bas vurmsm gerekiyormu
Zafer Şahin
14. Mart 2020
Türkiye’de kazanılan ticari dava için ABD de Tenfiz davası açılabilir mi.?
Koca Ersoz Hukuk Burosu
16. Mart 2020
Sayın Şahin, Türkiye’de açılan dava kesinleştiyse ABD’de bu kararın tenfizi için dava açılabilir.
N.Sahin
5. Mart 2020
Davayi acsli karar cikali 1 sene oldu tebligat yapildi eski ese hala bir cvp yok bunun sebebi nedir adresi dogru sonyc nefusa bildirilemiyor napcami sasirdm hep boylemi devam edicrk neden dava kapatilmiyo bitmis bir bosanma var adam hollandada baskadi ile evli tr de ayri evli gorunuyor magdur ben bu nasil biseyy
mert
28. Kasım 2020
merhaba evragınız geldımı bende aynı durumdayım onu şgrenmek ıstıyorum
Reyhan
12. Ocak 2020
Bosanmak icin bilgi
Ayse Ertürk
7. Ocak 2020
Bosanmak istiyorum
Yorumunuzu bırakın: